Speelmomenten

Bapro icondminton op dinsdag- en donderdagavond van 19u30 tot 21u.

 
 

Recreanten

Initiatieles747622sen, training, vrij spelen, interclub, recreatieve tornooien.
Jong volwassenen tot senioren...

Benodigdheden

Geschreven: dinsdag 19 February 2019

Een degelijke racket is een must, al hoef je ook niet de allerduurste uit de rekken te halen. Er bestaan tal van soorten en merken, in allerlei kleuren en gewichten. De keuze van de racket wordt vooral bepaald door uw speelstijl.

Enkele tips :

Als je van plan bent een racket aan te schaffen, let er dan op dat het racket een ingebouwd T-stuk (T-Joint)heeft, dit zorgt ervoor dat je slagen preciezer en harder zijn en zorgt ervoor dat je racket langer meegaat.

Verder zijn er 2 soorten van het blad : Ovaal en Isometrisch (afgerond).

Een ovaal blad is sterker dan een isometrisch.

De meeste oude rackets hebben een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder.

Een laatste punt is de lengte van een racket. Rackets met de aanduiding long zijn 10mm langer dan gewone rackets. Het is geen immens verschil, maar met langere rackets heb je een groter bereik en kan je meer swingkracht opwekken.

In de Yonex collectie heeft de Basic serie alleen een ovaal blad. De rest heeft een isometrisch blad.

Gewicht / materiaal

Iets wat onmiddellijk opvalt als je een racket vast pakt, is het gewicht. Een licht racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70g! Een lichter racket heeft echter niet alleen voordelen: als je een te licht racket koopt, zal je er weinig 'kracht' uitkunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan). Er bestaan verschillende gewichtsklassen:

" 1U: >95g

" 2U: 90-94,9g

" 3U: 85-89,9g

" 4U: 80-84,9g

Het gewicht van een racket wordt natuurlijk bepaald door het gebruikte materiaal. De lichtere rackets worden doorgaans gemaakt van grafiet (carbon of graphite in het engels) en de zwaardere van aluminium of metaal. Soms worden rackets ook verstevigd met andere materialen, zoals bv. titanium of maken ze gebruik van een speciale structuur. In het algemeen geld dat rackets van grafiet sneller stukgaan en een botsing met een stalen racket zelden overleven, daarentegen soepeler en wendbaarder zijn in het gebruik.

Conclusie gewicht / materiaal:

- een licht racket is wendbaarder (beter voor snelle acties zoals in het dubbelspel en voor verdediging)

- met een zwaarder racket kan je harder slaan (goed voor smashes en clears)

- rackets van grafiet breken sneller (bv. wanneer je tegen het racket van je partner slaat)

Balans:

Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans. Er zijn 3 categorieën:

" Kop zwaar (head heavy):

Dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.

Een kop zwaar racket is het meest geschikt voor de aanvallende speler.

" Even balans (even balance):

Bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.

Een even balance racket is het meest geschikt voor zowel de verdediger als de aanvallende speler.

" Handvat zwaar (head light):

Rackets die het meeste gewicht bij het handvat hebben en daardoor een lichte kop zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter veel polskracht nodig hebben.

Handvat zware rackets zijn het meest geschikt voor de verdedigende spelers (snelle handling).

Conclusie balans:

- Kop zwaar (head heavy) = aanvallend (hardere slagen, slechtere verdediging)

- Even balans (even balance) = een middenweg tussen de andere twee

- Handvat zwaar (head light) = verdedigend (snelle acties en goede verdediging)

Flexibiliteit:

De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket. Dit wordt doorgaans aangeduid met engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff…

In het algemeen geldt: hoe soepeler het racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat het racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wip-effect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te verdedigen.

Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht hebt zal je merken dat je harder kan slaan met een stijver racket.

Conclusie flexibiliteit:

- Flexibel: een flexibele steel is geschikt voor de speler die wat minder kracht zelf heeft (jeugdspeler/dame).

- Medium: een medium steel zit er tussen in (beginner/gevorderde speler).

- Stijf: een stijve steel is voor de speler die met veel kracht speelt (gevorderde technische speler).

Grip:

Er bestaan verschillende gripmaten, maar meestal wordt er in de Benelux maar 1 maat per racket ingevoerd. Je kan de gripmaat makkelijk aanpassen met een dikkere of dunnere grip.

Sportkledij

Om sport te beoefenen trek je ook gepaste sportkledij aan. Een korte broek en een sport t-shirt zijn de basis. Een trainingspak is interessant om op te warmen en de in de koude wintermaanden.

Goede indoorschoenen zijn een must en verplicht ! Het zaalreglement verplicht het gebruik van indoorschoenen.

Gelieve ervoor te zorgen dat de schoenen enkel gebruikt worden voor indooractiviteiten.

Clubinfo

BC ALVERINGEM
Putplein 25
8690 Alveringem

tel. 0475 / 228.176
secretariaat@bcalveringem.be

KBC : BE67 7380 0973 5687

Sportlocatie

Gemeentelijke Sportzaal Retorika
Nieuwstraat 42
8690 Alveringem

Nieuwsbrief